woensdag 10 december 2014

Griet op de Beeck: Kom hier dat ik u kus


Prometheus      Amsterdam      2014                      382 blz.

Na haar succesvolle debuut “Vele hemels boven de zevende” komt nu van Griet op de Beeck het tweede boek uit. Deze roman is opvallend aanwezig in toptienlijstjes en in de schappen van de boekwinkels. Het plaatje op de kaft is een eigenaardige keuze: een bejaard stel met een feesthoedje op een bank. Ik zie geen enkele connectie met de inhoud van het boek. De roman lijkt autobiografisch , maar is dat niet volgens de interviews met de auteur.

De ik-figuur, Mona, maken we mee tijdens drie verschillende levensfases: als zij 9-11 jaar is ( 1976-1978); als zij 24 is ( 1991) en als zij 35 is (2002). Aan het begin van het eerste deel sterft haar moeder door een verkeersongeval. Haar vader blijft met twee jonge kinderen achter, want er is ook nog een zesjarig broertje, Alexander. Veel te snel en ondoordacht hertrouwt hij met een negen jaar jongere vrouw. Deze Marie is de kwade genius in de familie gedurende het hele boek. Uit elke zin die ze spreekt blijkt hoe onsympathiek zij is. Iets te zwart aangezet dus.

In deel twee probeert Mona zich als dramaturg staande te houden in de toneelwereld en in haar relatie met schrijver Markus. Deel drie speelt zich voor een groot deel af in het ziekenhuis. Mona’s vader is ernstig ziek. Verder is er in Mona’s situatie niet zo veel veranderd, maar lijkt ze wel te groeien naar een steviger persoonlijkheid.

Kom hier dat ik u kus heeft in tegenstelling tot het eerste boek van deze schrijfster een eenvoudige, rechtlijnige structuur. Maar ook  deze  oprechte zoektocht naar zichzelf van een sympathiek personage, dat getekend is door een moeilijke jeugd, maakt veel indruk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten