donderdag 15 december 2016

Margriet de Moor: Van vogels en mensen

De Bezige Bij  Amsterdam  Antwerpen              2016
251 blz.

Ik houd van vogels maar ik ben meer geïnteresseerd in mensen. In de nieuwste roman van Margriet de Moor gaat het ondanks de titel voornamelijk over de laatsten. Vogels zijn er voor het decor, al leerde ik heel wat over bijvoorbeeld welke verschillende soorten er allemaal rond de startbanen van Schiphol vliegen en hoe zij voor onze veiligheid worden verjaagd. Verder is een vogel, dat symbool van de vrijheid, natuurlijk een geschikt motief voor een roman die zich voor een belangrijk deel in de gevangenis afspeelt.
Er komen veel personages in het boek voor, twaalf zelfs, zo meldt de achterflap. Het centrale personage is Marie Lina, een jonge vrouw met een man en een zoon. Toen Marie Lina ongeveer negen jaar was, belandde haar moeder voor jaren in de gevangenis, als straf voor een moord die zij niet had gepleegd. Deze onrechtvaardigheid nestelt zich als een levenslange woede in het hart van haar dochter. Zachtmoedig en liefdevol als deze is, ooit zal zij wraak nemen op de echte dader.
Het gaat in de roman over een kwestie die helaas in de werkelijkheid ook nog al eens voorkomt: de detentie van onschuldigen. De Moor schrijft er met een lichte toets over. Het verhaal speelt zich grotendeels af in het westen van het land, de zogenaamde Randstad. Voor wie daar woont of vandaan komt, zoals ik, zijn al die gedetailleerde beschrijvingen van de verschillende locaties een feest der herkenning.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten