zondag 26 oktober 2014

Niňa Weijers: De consequenties


 
Atlas Contact Amsterdam Antwerpen   2014
 

Ik zocht een boek van een jonge schrijver en dat werd deze debuutroman. Het boek gaat over de keuze tussen verdwijnen en overleven en het grote verlangen door een ander gezien te worden. Is er een grens tussen leven en kunst? Besta je zolang er iemand is die je ziet?

Couveusebaby Minnie Panis groeit uit tot een gevierde jonge kunstenares die van haar eigen leven een laboratorium maakt. Ze zet een kunstproject op waarbij ze een fotograaf de opdracht geeft haar onder alle denkbare omstandigheden drie weken lang te volgen en te fotograferen.

Het boek is knap gecomponeerd, heeft een lichtvoetig,  maar prikkelend taalgebruik.  Toen ik eenmaal in de greep van De consequenties zat, had ik moeite om het weg te leggen. Wat een rijk boek van een beloftevolle schrijfster.

Weijers won met deze roman de Anton Wachterprijs voor het beste debuut van dit jaar.
 

maandag 13 oktober 2014

Harris, Robert: De officier


2014 (vertaald uit het Engels, 2013) De Bezige Bij, Amsterdam

Literaire thriller staat er op de kaft. Dat is niet echt mijn favoriete genre. Er staat ook een aanbeveling van Matthijs van Nieuwkerk : “Spannend tot op de laatste bladzij.“ De officier” was dan ook op een bepaald moment Boek van de maand bij DWDD. Het gaat over de “Dreyfus-affaire” die speelde aan het eind van de negentiende eeuw. Ik heb daar een vage herinnering aan uit mijn geschiedenisboek op de middelbare school. Dat maakte niet dat ik meteen zin kreeg om in deze pil van 440 bladzijden duiken, maar ik moet zeggen dat deze historische roman, want dat is het eigenlijk, het lezen meer dan waard is. 

Het verhaal wordt verteld vanuit de commandant van de Franse geheime dienst, kolonel George Picquart. Na de veroordeling wegens verraad van de joodse officier Alfred Dreyfus, ontdekt hij dat de echte spion iemand anders moet zijn geweest. Dreyfus zit dus ten onrechte een zeer zware, levenslange gevangenisstraf uit op Duivelseiland en de werkelijke spion is nog steeds actief in het Franse leger. Picquart is geen fan van Dreyfus en is zeer loyaal aan het leger. Maar hij doet zijn plicht en brengt zijn meerderen op de hoogte van de vergissing. Die willen deze zaak echter in de doofpot stoppen. Piquart geeft niet toe en komt hierdoor zelf ook in de problemen. Er komen vele kwalijke zaken aan het licht: corruptie, antisemitisme, oplichterij, moord. We krijgen een mooi beeld van die fin-de-siècletijd in Parijs en de personages zijn met veel psychologisch inzicht neergezet. Natuurlijk gaat het hier om een beruchte affaire, maar de gedachte dat dit soort zaken overal op de wereld vaker hebben plaatsgevonden en nog steeds plaatsvinden, geeft de roman nog een extra wrange dimensie.